Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me hipertensionin e portalit

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me hipertensionin e portalit

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me hipertensionin e portalit

Hipertensioni i portalit i referohet një rritje të presionit të gjakut brenda venës së portalit që ndodh për shkak të dëmtimit të mëlçisë.

Në këtë artikull, ne diskutojmë simptomat dhe shkaqet e hipertensionit të portalit. Ne gjithashtu mbulojmë se si mjekët diagnostikojnë dhe trajtojnë këtë gjendje.

Hipertensioni i portalit ndodh kur presioni i gjakut në venën e portalit tejkalon 10 milimetra të merkurit (mm Hg).

Vena e portalit mbart gjak të pasur me lëndë ushqyese nga stomaku, shpretka, pankreasi dhe organet e tjera të tretjes në mëlçi. Vena e portalit nuk është një venë e vërtetë sepse nuk kullon në zemër, por siguron rreth 75% të furnizimit me gjak të mëlçisë.

mëlçia filtron toksinat nga gjaku dhe përpunon lëndë ushqyese para se t’i dërgojë në pjesën tjetër të trupit. Problemet që prekin mëlçinë, të tilla si cirroza dhe inflamacioni, gjithashtu mund të ndikojnë në venën e portalit.

Ndryshimet në presionin e gjakut brenda venës së portalit mund të çojnë në komplikime të rënda, siç janë gjakderdhja gastrointestinale, infeksionet dhe dështimi i veshkave.

Simptomat

Shumica e njerëzve nuk pësojnë simptoma të hipertensionit portal derisa sëmundja të përparojë, ose ato të zhvillojnë komplikime.

Hipertensioni i portalit dhe komplikimet e tij mund të çojnë në simptoma jospecifike, siç janë:

 • variçe, ose venat e zgjeruara, në ezofagun dhe stomakun
 • Gjakderdhja nga variçet e thyera ose të këputura, të cilat mund të çojnë në stools të zeza ose të përgjakshme
 • ascitet, ose ënjtje të barkut, e cila ndodh kur lëngu mbledh në hapësirën midis murit të brendshëm të barkut dhe organeve
 • encefalopatia, e cila dëmton trurin, duke çuar në përqendrimin dhe problemet e kujtesës dhe dëmtimet e tjera njohëse
 • anemi, ose mungesë hekuri, e cila ndodh si rezultat i humbjes kronike të gjakut
 • Klojimi i gjakut për shkak të niveleve të ulëta të trombociteve
 • Një sistem imunitar i dobësuar si rezultat i niveleve të zvogëluara të qelizave të bardha të gjakut

splenomegaly, e cila është një shpretkë e zgjeruar, gjithashtu mund të ndodhë në disa raste. Hipertensioni i portalit mund të ulë rrjedhën e gjakut nga shpretka, duke e detyruar këtë organ të rritet më i madh për të akomoduar gjakun e tepërt. Mund të shkaktojë gjithashtu hepatosplenomegaly, e cila është ënjtje si e mëlçisë ashtu edhe e shpretkës.

shkakton

Cirroza është shkaku më i zakonshëm i hipertensionit të portalit. Cirroza është një lloj sëmundjeje e mëlçisë në të cilën indi mbresë zëvendëson indin e shëndetshëm të mëlçisë. Ky ind mbresë mund të bllokojë rrjedhën e gjakut dhe të rrisë presionin e gjakut brenda venës së portalit.

Një person mund të zhvillojë cirrozë si rezultat i:

 • orderrregullimi i përdorimit të alkoolit
 • Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo -alkoolike
 • Hepatiti kronik infeksione
 • Sëmundjet autoimune të mëlçisë, të tilla si kolangitisja parësore sklerozuese dhe cirroza parësore biliare
 • Ilaçet, të tilla si ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) dhe disa antibiotikë
 • Shkaqet e IncPH përfshijnë:

 • mpiksje gjaku në venën e portalit
 • Të kesh një sistem imunitar të dobësuar
 • Sëmundja e Crohn
 • çrregullime të trashëguara, përfshirë sindromën Adams-Oliver dhe sindromën Turner

Faktorët e rrezikut

Njerëzit me një rrezik të lartë për sëmundjen e mëlçisë dhe cirrozën gjithashtu kanë një rrezik të shtuar për hipertensionin e portalit.

Sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve të Digestive dhe Veshkave, njerëzit mbi moshën 50 vjeç kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë cirrozë, dhe është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

https://harmoniqhealth.com/al/

Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e një personi për cirrozë përfshijnë:

 • Një histori e çrregullimit të përdorimit të alkoolit
 • diabeti i tipit 2
 • Mbipesha ose mbipesha

Diagnostifikimi

Hipertensioni i portalit është i vështirë për t’u diagnostikuar vetëm nga simptomat e një personi. Sidoqoftë, një mjek mund të dyshojë se një person ka hipertension portal nëse historia e tyre mjekësore dhe statusi aktual shëndetësor sugjerojnë që ata kanë një rrezik të lartë për cirrozë.

Mjekët mund të përdorin disa teste të ndryshme për të kontrolluar dhe diagnostikuar hipertensionin e portalit. Imazhet me ultratinguj janë një procedurë jo -tërheqëse që përdor valë të zërit me frekuencë të lartë për të krijuar imazhe të strukturave të brendshme të trupit.

Duke përdorur ultratinguj, një mjek mund të monitorojë rrjedhën e gjakut përmes venës së portalit dhe të vlerësojë shëndetin e stomakut dhe shpretkës. Ata gjithashtu mund të kryejnë elastografinë duke përdorur imazhe me ultratinguj.

Elastografia mat elasticitetin e indeve të mëlçisë. Zonat me elasticitet të ulët sugjerojnë praninë e indeve mbresë.

Një mjek mund të vlerësojë sistemin venoz të portalit duke përdorur teknika të tjera të imazhit, siç janë skanimet CT dhe skanimet MRI.

Nëse këto teste japin rezultate jokonkluzive, një mjek ka të ngjarë të kryejë një biopsi të mëlçisë, e cila përfshin heqjen e një pjese të vogël të indeve të mëlçisë. Një patolog do të ekzaminojë mostrën e indeve për dhëmbje, inflamacion dhe shenja të tjera të sëmundjes.

Trajtimi

Një mjek mund të përshkruajë një ose më shumë nga ilaçet e mëposhtme për hipertensionin e portalit:

 • , siç është propranolol (hemangeol), të cilat ndihmojnë presioni i gjakut më i ulët
 • vazodilatorët, të tilla si izosorbidi (imdur, monoket), të cilat zmadhojnë venat dhe zvogëlojnë rrezikun e gjakderdhjes
 • laktulozën, e cila është një sheqer sintetik që përdorin mjekët për të trajtuar për të trajtuar Simptomat e encefalopatisë hepatike
 • Antibiotikët, të tilla si rifaximin (xifaxan), për të trajtuar infeksionet bakteriale dhe për të ndihmuar në uljen e niveleve të toksinave në tru
 • diuretikën, përfshirë furoSemide (lasix) dhe spironolactone (Aldakton), të cilat heqin lëngun e tepërt nga trupi dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e edemës dhe ascites
 • Kufizimi ose shmangia e konsumit të alkoolit
 • Largimi i pirjes së duhanit
 • Ulja e konsumit të natriumit
 • Ushtrimi rregullisht

Disa njerëz i nënshtrohenProcedurat e mëposhtme për hipertensionin e portalit:

 • Shunt portosistemik transjugular intrahepatik (këshilla): Një procedurë në të cilën një kirurg vendos një stent rrjetë në venën e portalit për të rivotuar rrjedhën e gjakut në venën hepatike.
 • Ligation Variceal: Një procedurë që mund të parandalojë gjakderdhjen nga variçet. Ai përfshin një kirurg që lidh një brez gome rreth venës së zgjeruar.
 • Paracenteza: Një trajtim efektiv për ascitet e rënda. Gjatë kësaj procedure, një mjek kullon lëngun e tepërt në bark përmes një gjilpërë të uritur.
 • Transplantimi i mëlçisë: Kjo procedurë komplekse kirurgjikale përfshin zëvendësimin e një mëlçi të sëmurë ose të dëmtuar me një të shëndetshëm. Mjekët zakonisht rezervojnë transplantime të mëlçisë për individët që kanë dështimin e mëlçisë në fazën fundore ose kancerin e mëlçisë.

Këto venat e zmadhuara mund të këputen, duke shkaktuar gjakderdhje të brendshme, jashtëqitje të përgjakshme ose anemi.

Komplikimet e tjera të mundshme të hipertensionit portal përfshijnë:

 • verdhëzën, e cila shkakton zverdhje të lëkurës dhe syve
 • ascites, e cila ndodh kur lëngu mbledh brenda barku
 • edemë ose ënjtje në këmbë dhe këmbë
 • encefalopati hepatike, e cila mund të çojë në humbjen e kujtesës, ndryshimet e personalitetit dhe konfuzionin
 • infeksione kronike

Parandalimi

Këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin e hipertensionit të portalit:

 • Konsumimi i alkoolit në moderim
 • Largimi i duhanit ose Shmangia e tymit të dorës së dytë
 • Ushqimi i një diete të shëndetshme
 • Ushtrimi rregullisht dëmtoni mëlçinë
 • Shqyrtimi për sëmundjen e mëlçisë
 • Marrja e vaksinimeve të hepatitit

Outlook

Ekzistojnë disa mundësi trajtimi për portal hipertension. Njerëzit mund të kërkojnë një kombinim të ilaçeve, ndryshimeve në stilin e jetës dhe ndërhyrjeve kirurgjikale.

Trajtimi i shkaqeve themelore të hipertensionit të portalit mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të mëtejshëm të mëlçisë.

Njerëzit që kanë dëmtim të rëndë të mëlçisë ose kancer të mëlçisë mund të kërkojnë një transplant të mëlçisë.

Përmbledhje

Hipertensioni i portalit shpesh zhvillohet si rezultat i cirrozës. Sidoqoftë, mpiksjet e gjakut, sëmundjet autoimune dhe infeksionet kronike gjithashtu mund të kontribuojnë në hipertensionin e portalit.

Pa trajtim, hipertensioni i portalit mund të çojë në komplikime të rënda, siç janë gjakderdhja kronike, ënjtja e barkut dhe dështimi i mëlçisë.

Mjekët zakonisht trajtojnë hipertensionin e portalit me një kombinim të ilaçeve për uljen e presionit të gjakut, ndryshimet në stilin e jetës dhe operacionin.

 • Kardiovaskulare/Kardiologji
 • Sëmundja e mëlçisë/Hepatiti

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, kërkime akademike institucionet, dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore — përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat — brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.